N O M A D   V O C A L S

KOLLEKTIIVI

Vuoden 2020 keväällä - juuri koronarajoitusten iskeytyessä päälle - virisi Kuopion ja Jyväskylän alueiden nuorilla, kokeneilla kuorolaulajilla innostus rakentaa jotain uutta. Selvää oli, että uuden kuoron perustaminen tuntuisi rakenteena jäykältä ja ajatuksena jo koetulta - niinpä suunnitelmat alkoivat kallistua lauluyhtyetoiminnan suuntaan. Vähitellen muotoutui idea laulajakollektiivista, joka keskuudestaan muodostaisi erilaisia yhtyekokoonpanoja.

Kuopiolaisille laulajille valmiiksi tuttu, The King's Singersissa vuosia laulanut Paul Phoenix sekä hänen hyvä ystävänsä, Pohjois- ja Etelä-Savossa useita kuoroja johtanut Jussi Mattila, tarttuivat laulajien intoon ja alkoivat hioa suunnitelmaa ja työstää sitä käytännön tasolle. Phoenix nimettiin Nomad Vocals -nimeä kantavan kollektiivin taiteelliseksi johtajaksi ja kouluttajaksi, ja työpariksi valjastettiin Mattila, joka toiminnanjohtajan roolissa organisoisi toimintaa Suomessa, sekä toimisi kollektiivin kuoromestarina silloin kun tarvetta ja halua koko laulajiston yhteiselle tekemiselle löytyisi. Näin perusrakenteet alkoivat olla kasassa.

Laulajia kollektiiviin kasaantui kevään aikana reilusti yli kolmekymmentä, monet heistä ammattimuusikoita sekä lapsi- ja poikakuoroista asti laulumusiikin parissa työskennelleitä 18-35-vuotiaita. "Koska Nomad Vocals rakenteensa puolesta pystyy jakautumaan pieniin yksiköihin, mahdollistui harjoittelu koko koronakauden ajan, vuoden 2020 elokuusta lähtien oikeastaan katkeamatta. Kokoonnumme kerran kuussa intensiiviviikonloppuun, ihmiset tekevät paljon töitä itsekseen, ja yhtyeinä keskenään näiden viikonloppujen välillä. Stemmoja ei juuri jauheta, vaan siirrymme heti yhdessä tekemiseen, sillä oletuksella että jokainen on kotitehtävänsä tehnyt." - Jussi Mattila

"Emme olisi voineet aavistaa, miten luomamme malli auttaisi kannattelemaan laulajiamme läpi pandemia-ajan." kertoo Phoenix. "Omassa työssäni korostan jatkuvasti heijastusvaikutuksia siviilielämään - etenkin nuorilla, juuri työelämän kynnyksellä olevilla laulajilla. Varsinkin yhtyelaulu kehittää itsevarmuutta, vastuullisuutta, sekä kykyä tuoda itsensä ja ajatuksensa esiin, unohtamatta yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta verkostoitua."

Nimensä mukaisesti Nomad Vocals, "taivaltavat äänet", kerää laulajia yhteen ympäri Suomea laulamaan tavoitteellisesti yhdessä. Tällä hetkellä laulajisto kokoontuu harjoittelemaan Jyväskylästä, Kuopiosta, Joensuusta, Tampereelta ja Helsingistä. Kollektiiviin voi hakea mukaan mistä päin Suomea tahansa, kunhan on valmis liikkumaan.

Nomad Vocalsin tavoite on niin pian kuin suinkin mahdollista aloittaa aktiivinen live-esiintyminen maanlaajuisesti. Nomad Vocals järjestää niin koko kollektiivin konsertteja, kuin myös tarvittaessa toimittaa yksittäisiä yhtyeitä keikoille kattaen koko Suomen toiminta-alueenaan.

"Ajatus uudesta työskentelymuodosta syntyi useiden Jussin kanssa käytyjen keskustelujen kautta. Halusimme luoda systeemin, jossa laulajien työskentely painottuisi pieniin kokoonpanoihin, jolloin heidän itsenäinen harjoittelunsa ja vastuuntuntonsa oman suorituksensa suhteen korostuu. Suunnitelmaan on alusta asti kuulunut sekä henkilökohtaiset harjoitustapaamiset Suomessa, että etäkoulutus, johon korona-aikana kehittynyt tekniikka antaa lukuisia mahdollisuuksia.

Konserteista tulee sekä laulajille että yleisölle kiinnostavia, toivottavasti myös vangitsevia elämyksiä, joissa erilaisten yhtyekokoonpanojen lisäksi kuullaan aina suurta kuoroa. Nyt kun maailma alkaa vähitellen jälleen avautua, uskon että luomamme malli herättää kiinnostusta muuallakin kuin Suomessa. Tarkoitus on luoda Nomad Vocalsille kansainvälisiä kontakteja ja menestystä heti, kun se taas on mahdollista. He kaikki ansaitsevat sen." - Paul Phoenix


Jussi Mattila | kuoromestari

Paul Phoenix

Nomad Vocalsin taiteellinen johtaja, arvostetun The King's Singers lauluyhtyeen entinen jäsen, tenori.

Grammy-palkittu laulaja ja  Hong Kongissa toimivan Paul Phoenix Academyn perustaja.